Het kwaliteitslabel WSE bestaat sinds 2019 en staat voor kwaliteitsvoorwaarden op het gebied van HR in België. Het ministerie voor werk en sociale economie (WSE) zoals dat in België heet, heeft een aantal kwaliteitseisen hieromtrent opgesteld. Deze hebben betrekking op de dienstverlening aan klanten, personeelsbeheer en financieel beheer. Wil je voor het kwaliteitslabel WSE dus in aanmerking komen moet je aan deze eisen voldoen. Het is de bedoeling dat werkzoekenden, werkenden en aanverwante organisaties weten dat het bedrijf waar ze mee te maken hebben aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. En dat is wel zo prettig om te weten dat je met vakmensen te maken hebt.
Wat houdt het WSE kwaliteitslabel in?
Het is de bedoeling er binnen het hele bedrijf op een uniforme manier wordt gewerkt binnen vastgelegde standaarden. Deze standaarden zijn vastgelegd en gelden dus voor alle bedrijven die het WSE kwaliteitslabel hebben behaald. Met het behalen van dit label toon je aan dat je aan de kwaliteitsnormen voldoet. Vergelijk het maar met de Michelinsterren bij de betere restaurants. Alleen gaat het hier over de maatstaven bij uitzendbureaus en andere bureaus op het gebied van HR. Iedereen die met deze dienstverleners te maken heeft weet dan dat hij met een betrouwbare partij in zee gaat en niet met een of ander schimmig bureautje. Je geeft blijk dat je op de hoogte bent van de geldende regels en wetten en deze ook op de juiste wijze toepast. Als klant weet je dat je correct wordt behandeld en dat je privacy gewaarborgd is en vooral dat je in goede handen bent.
Hoe kom je aan het WSE-kwaliteitslabel?
Hiervoor moet je als bedrijf een heel traject afleggen. Het begint met de aanvraag van lijst met alle normen waar je aan moet voldoen. Je moet een offerte opvragen waarna er een overeenkomst voor het af te leggen traject wordt afgesloten. Je krijgt online een vragenlijst toegestuurd die ingevuld en teruggestuurd dient te worden. Daarna krijg je feedback op je antwoorden uit de vragenlijst. Het kan zijn dat er dingen in je organisatie aangepast moeten worden. Als deze stap is genomen wordt er een afspraak, een zogenaamde audit op locatie, gepland. Er komt dan een soort van controleur bij het bedrijf kijken en de gang van zaken beoordelen. Werkt het bedrijf volgens de opgegeven normen? Dan wordt het spannend en moet je wachten op de uitslag. Als je het certificaat uiteindelijk hebt behaald mag je het logo op je website plaatsen en kun je bij het WSE loket je kwaliteitslabel aanvragen. Het label is dan voor drie jaar geldig. Na deze tijd moet er een her-audit plaatsvinden. Je moet immers steeds op de hoogte blijven van nieuwe procedures, wetten en regels. Dit geldt tegenwoordig voor veel beroepen omdat ook in het kader van de Europese regelgeving veel zaken aan verandering onderhevig zijn.
Voor wie is het WSE-kwaliteitslabel bedoeld?
Het kwaliteitslabel is ontwikkeld voor bedrijven die zich richten op werkbemiddeling zoals uitzendbureaus, adviesbureaus, beroepskeuze adviesbureaus enzovoort. Ook dienstverleners op het gebied van kennisverbreding en opleidingen kunnen er hun voordeel mee doen. Zij laten met het behalen van het WSE-kwaliteitslabel zien dat ze de lat hoog leggen en dat ze kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Het hebben van dit label kan een voorwaarde zijn voor financierings- of subsidieaanvragen bij de Vlaamse Overheid. Het label is overigens niet gratis en de prijs is afhankelijk van de grootte van de organisatie. Als je het traject opstart komt er een offerte bij kijken waardoor je een idee van de kosten krijgt. Maar het label is absoluut deze kosten waard en het zal zich in toekomst automatisch terugbetalen.